Primaria bolvasnita

primaria_bolvasnita

Noutati

Posturi Vacante

.

Comuna Bolvasnita
Monumente Istorice

 

 

       monument-eroi-varciorova-3                        monument-eroi-varciorova-2

 

                                                      monument eroi bolvasnita

 
Cultura

 

  Biserica Ortodoxă

 
         biserica-varciorovaParohia Bolvașnița, această vatră de bucurii duhovniceşti, aşezată pe malul stâng al râului Bolvaşniţa într-un peisaj cu deschidere spre muntele Tarcu este menţionată documentar de pe la anul 1376.
           Cu numele de Balasnicza (este cea mai veche atestare cu sufix modificat în nordul Dunării, faţă de primele atestări de pe teritoriul sârbocroat sec. al XllI-lea) şi cel bulgar (sec. al XV-lea)25.
       De când a luat fiinţă localitatea a existat şi credinţa ortodoxă, iar în cursul veacurilor au fost mai multe lăcaşuri de rugăciune pe care intemperiile iernii, războaiele şi anii le-au distrus. Puţinele documente care s-au mai păstrat caută să dovedească acest lucru.

 

 

Caminul cultural

 

       Căminul Cultural s-a construit în perioada 1952-1954 din contribuția bănească a locuitorilor şi prin munca voluntară a acestora. El cuprinde o sala de spectacole, o scenă, o încăpere care era destinată bibliotecii comunale şi un balcon de unde erau proiectate diferite filme. Pe lângă cărţile din bibliotecă, el a mai fost înzestrat cu un aparat de proiecţie, un acordeon şi un aparat de radio.


            camin-cultural-bolvasnita-1 

        Aparatul de proiecţie era folosit în zilele de joi, sâmbăta şi duminica cand rulau anumite filme care erau vizionate de mulţi locuitori din sat. Acest aparat era folosit şi la Căminul Cultural din Vârciorova. Acordeonul era folosit atunci când se făceau repetiţii la dansuri, iar aparatul de radio pentru a asculta diferite ştiri, conferinţe, muzică de către tinerii satului.
             

 

 

camin-cultural-varciorova

     In sala de spectacole se desfăşurau repetiţiile formaţiei de cor, dansuri, teatru, deasemeni aveau loc serbările şcolare, precum şi anumite spectacole date de formaţii artistice, ca: Orchestra "L.Cernescu" din Caransebeş,Ansamblul studenţesc "Doina Timişului" din Timişoara, formaţia de teatru a casei de Cultură din Caransebeş, diferite trupe de circ, etc.

  

 

Obiceiuri și tradiții

 

             Una dintre traditile de la Bolvaşniţa este ca înainte de începerea postului mare, într-o zi de sâmbătă, fară a avea o dată fixă, să aibă loc balul portului popular, o sărbătoare de suflet, o sărbătoare de aducere aminte şi recunoştinţă, ajunsă la a IV-a ediţie.
             Izvorâtă din marea dragoste faţă de valorile satului românesc, ea caută să reînvie în inimile tinerilor dragostea de frumos, dragostea de tot ce a avut mai scump acest popor.

           La Sânjordz - de această tradiție femeile adună flori și confecționează cununi de flori

           La Florii. În preziua aceastei  zii de sărbătoare, crâsnicu bisericii se duce în zăvoi cu doi copii de încredere și taie ramuri de salcie pe care preotul o sfințește maine zii. În sărbătoarea respectivă credincioșii duc acasă ramurile care sunt purtătoare de noroc.

 
Bisericii Manastiri


 Biserica Ortodoxă

 
         Parohia Bolvașnița, această vatră de bucurii duhovniceşti, aşezată pe malul stâng al râului Bolvaşniţa într-un peisaj cu deschidere spre muntele Tarcu este menţionată documentar de pe la anul 1376.
           Cu numele de Balasnicza (este cea mai veche atestare cu sufix modificat în nordul Dunării, faţă de primele atestări de pe teritoriul sârbocroat sec. al XllI-lea) şi cel bulgar (sec. al XV-lea)25.
       De când a luat fiinţă localitatea a existat şi credinţa ortodoxă, iar în cursul veacurilor au fost mai multe lăcaşuri de rugăciune pe care intemperiile iernii, războaiele şi anii le-au distrus. Puţinele documente care s-au mai păstrat caută să dovedească acest lucru.
 
Educatie

 

În decursul anilor zeci de elevi au plecat de pe băncile școlilor din Bolvașnița și Vîrciorova spre cele mai înalte școli, ceea ce ilustrează pregnant calitatea actului educativ din comună. Astfel, cetățeni ai comunei Bolvașnița s-au remarcat în decursul timpului în diverse domenii ale vietii economico-sociale și cultural-artistice, recunoscând că temelia cunoștiințelor școlare și dragostea pentru dezvoltarea intelectuală au fost puse în școala din comună.

Sectorul educațional din comună  asigură, atât condiții optime de îinvățatură (infrastructură școlară bună), cât și cadre cu un ridicat nivel profesional.

În tabel este prezentată reţeaua şcolară a comunei Bolvașnița la nivelul anului 2012. 

 

Grădiniţe de copii

Şcoli cu învăţământ

primar/gimnazial

Licee

Comuna

2

2

-

Bolvașnița

1

1

 

Vîrciorova

1

1

 

 

Populaţia şcolară din comună, în anul şcolar 2011-2012, pe tipuri de învăţământ și pe sate este redată în tabelul de mai jos.

                                                                                                 

 

Bolvașnița

Vîciorova

TOTAL

Preşcolari

11

23

34

Elevi

13

90

103

Liceal

15

30

45

Studenți, master etc

10

25

35

Total

49

168

217

 

La nivelul comunei Bolvașnița funcţionează Școala Generală cu clasele I-IV Bolvașnița având un corp de cladire cu o sală de clasă și o sală de grădiniță, cu suprafața totală de 210 mp și Școala cu clasele I – VIII Vîrciorova, cu un corp de cladire ce cuprinde 6 săli de clasă, inclusiv grădinița cu trei săli, cu o suprafață de 1200 mp. Aceste unități sunt deservite de un număr total de 13 cadre didactice, din care:

·       2 educatori,
·       3 învăţători
·         9 profesori.

În perioada 2005-2012 nu s-au înregistrat cazuri de abandon şcolar.

            Rata absolvirii la examenul de capacitate începând cu anul 2000, anul când a fost dat primul examen de capacitate şi până în anul 2012, ultimul an de capacitate a fost de 100% la sesiunea din vară.

 
Cadru Natural

     

Relieful

 
      sosea-intrare-bolvasnita
     Formaţiunile cristaline vechi, metamorfozate, strapuse de masive granitice constituie soclul regiunii.
       In timpul mişcărilor tectonice din cretacic, acest soclu rigid care formează „Domeniul Danubian" a fost încălecat de o „pânză de acoperire alcătuită din şisturi cristaline puternic metamorfozate în adâncime, cunoscut sub numele de „Pânza Getică".
 
Citeşte mai mult...
 
Istoric
 
       Cine parcurge din diverse motive şi cu orice mijloc de locomoţie drumul de la Caransebeş la Orşova, drum a cărui începuturi şi legende se pierd 11 negura timpurilor şi pe a cărui pietriş sau colt au călcat atâta amar de vreme iiizderie de neamuri ("care cum veniră, cum plecară'', vorba poetului, doar noi Amânând falnici ca stejarii codrilor), cam la 9 km de Caransebeş, de se abate pre stânga către meterezele semeţe ale Ţarcului, trecând prin Valea - imişului fosta Cârpa, la 4 km găseşte satul Bolvaşniţa.
Satul are istorie milenară, găzduind azi „gugulani faloşi" cu diverse îcupaţii, dar în special agricultura.
 
Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 2

©2013 - Primaria Bolvasnita

Toate drepturile rezervate.